Snyggt och hållbart. Biaros smarta miljöstationer gör Tyréns kontor till en trevligare och mer medveten arbetsplats – och sparar kostnader och arbete.

kallsortering

Miljölådan Double från Biaro gör det enklare för de anställda att källsortera, och underlättar för städarna.

När teknikkonsultföretaget Tyréns ritade om sitt kontor i Stockholm ville man ha en snygg, praktisk och hållbar lösning för återvinningen av kontorsavfall. Tidigare hade man, som på de flesta arbetsplatser, en plastsoptunna och en returpapperskartong under varje skrivbord – men nu valde man istället en stilren och multifunktionell miljöstation från Biaro.

– Nu har vi en enhet vid varje arbetsplats, fast med fler funktioner. De är snyggare och gör de anställda mer medvetna om att det finns möjlighet att sortera rätt. Dessutom gör rullmöjligheten det mer lättframkomligt för städarna, säger Linda Brozin, som är chef för Tyréns kontorsservice.

Miljölådan Double, som lösningen heter, är framtagen av arkitekten Rita Reppen, och tillverkas helt i återvunnet papper.

– När jag ritade den fanns det inga produkter på marknaden som var snygga till en arbetsplats. Under alla skrivbord stod en vit, rund soptunna i plast och en bananlåda eller annan kartong för returpapper – och det ville jag få bort, berättar Rita Reppen.

Hon funderade på vilka funktioner som behövs på ett kontor och tog sedan fram ett förslag åt Biaro, som nappade på hennes idé. Resultatet blev en miljölåda med tre sorteringsmöjligheter, tillverkad helt i återvinningsbart returpapper.

– Den består av en ytterlåda på hjul, som gör att den är lätt att flytta och tömma. Inne i den finns en större låda för returpapper och en mindre för annat, till exempel för plast och metall. Sedan kan man hänga på en avfallspåse för snus, tepåsar och fruktrester, säger Rita Reppen.

För Tyréns, som arbetar med hållbar samhällsbyggnad, är det viktigt att föregå med gott exempel när det gäller återvinning. Samtidigt som man ville ha ett snyggt och representativt kontor.

– Med miljölådan blir det mer ordning under skrivborden och mindre spring för medarbetaren för att sortera rätt. Förut hade vi en stor sorteringsmöbel för källsortering på kontorsstationerna, dit de anställda fick gå och sortera, men de tog för mycket plats och fraktionerna var för små, säger Linda Brozin.

Nu har Tyréns i stället ett kärl på varje våningsplan, där medarbetarna själva kan tömma den lilla lådan, med sådant som inte hör hemma i de vanliga soporna.

– Sedan källsorteras det av vår kontorsservice. Vi ser till att allt hamnar rätt, säger Linda Brozin.

Om den lilla avfallspåsen blir full under dagen kan de anställda själva tömma den vid varje pentry på våningsplanen.

– Det gör att vi har kunnat dra ner på översynen och tömningen av papperskorgar, vilket på sikt sänker städkostnaderna. Och med cirka 440 anställda så gör det skillnad, säger Linda Brozin.

 

Återvinningens klimatnytta

  • Genom att återvinna ett kilo papper minskar man koldioxidutsläppen med 1,5 kilo.
  • För plast är motsvarande siffra 2 kilo.

Biaros miljösmarta produkter för kontoret

  • Biaro erbjuder ett stort utbud av produkter som hjälper arbetsplatser att återvinna och hålla ordning. Bland storsäljarna finns, utöver Miljölådan Double, Toolbox – en praktisk förvaringsenhet för aktivitetsbaserade arbetsplatser, designad av Ciceron Projekt.
  • Allt material som används i Biaros produkter är FSC-certifierat, vilket innebär att råvaran från skogsbruket är spårbar i hela tillverkningskedjan.
  • Biaro ingår i Sweden Green Building Council och är med i Svanens nätverk för inköp med omtanke. Företaget grundades 1996 av Björn Aronsson och drivs i dag av sönerna Joachim och Erik Aronsson.

Källa: //miljoaktuellt.se/